joi, 14 august 2014

Idei pentru 15 august

Ştiţi cum se spune, numai mâine nu-i poimâine. Pentru că de 15 august e zi liberă şi avem un weekend prelungit, pentru că mulţi dintre noi încă sunt sau mai caută să-şi prelungească vacanţa, m-am gândit să vă dau câteva idei, asta dacă nu aveţi deja arhisuficiente, de petrecere a timpului.
Începe cu două festivaluri, ambele în nordul ţării, dar unul în Bucovina, celălalt în Maramureş, la Săpânţa.
Aviz pescarilor şi amatorilor de peşte: Satul cultural al Romaniei în 2014, comuna-muzeu Ciocaneşti, din judeţul Suceava, va fi, în data de 16-17 august, gazda celei de-a XI-a editii a Festivalului National al Păstrăvului. Yammiii!!! Premergator, încă din 11 august, la Ciocanesti se vor derula activitati in cadrul "Saptamanii plutaritului", adică cei doritori se pot da cu pluta pe Bistriţa. Vei avea o scuză când vei zice că eşti plecat cu pluta. :)
Mai mult, turistii vor putea asista la etapele constructiei unei plute si la lansarea la apa a acesteia, dar nu vor lipsi nici concursurile obisnuite de la Ciocanesti, cel de pescuit, gastronomic, "Cea mai frumoasa casa traditionala", "Cea mai frumoasa gradina cu flori", "Costumul popular" sau "Lada de zestre". 
Un alt festival,de data asta de artă medievală, este un pic mai sus, la Suceava. Programul întreg al festivalului îl puteţi vedea aici. Ce este interesant la acest eveniment e că are în program o noapte de stat în cetatea lui Ştefan. Acum nu ştiu să vă zic ce activităţi vor fi acolo peste noapte, dar am auzit că acel care va rezista toată noapteaîn cetate, va primi o copie a sabiei lui Ştefan cel Mare. Mi se pare destul de interesant.
Iar dacă treceţi munţii în frumosul Maramureş, vă aşteaptă alte lucruri frumoase.
 
Şi uite aşa, din două, trei să făcură, prin urmare aveţi unde merge dacă doriţi.
Ca să nu mai spun că fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sunt foarte multe mănăstiri care au acum hram şi aveţi unde merge în pelerinaj.
Pe 15 august este hram şi pelerinaj foarte mare la mănăstirea Nicula (Cluj, lângă Gherla mai precis), la Putna , Humor şi Rarău (Suceava), Cacica (tot Suceava) pentru cei romano-catolici, la mănăstirea Bistriţa şi Văratic (Piatra Neamţ), la Fârdea (Timiş), la Cozancea şi Zosin (Botoşani), la Rohia şi Moisei ( că tot am pomenit de Maramureş), la Polovragi (pe valea Oltului) sau la Sâmbăta de sus (Braşov), Dobric (Bistriţa Năsăud).
Nu în ultimul rând, "Adormirea Maicii Domnului" este hramul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. 
Vreme bună să fie, că avem unde merge.
Weekend plăcut să aveţi!



2 comentarii:

  1. Utile informații. Mi-ar fi plăcut sa mergem împreuna la oricare dintre aceste evenimente. Sper sa va bucurați de acest sfârșit de săptămana.
    Pupici de la fete pentru fete
    Carol

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-ar fi placut, draga mea.
    Vacanta frumoasa in continuare sa aveti!

    RăspundețiȘtergere

Păstrez ceva din filozofia salcâmului, înfloresc doar atunci când sunt sigur că e primăvară. (Valeriu Butulescu)
Fiica este imaginea mamei! (proverb grecesc) Iar eu am două...
"Cei născuţi de noi ne sunt dragi nu numai pentru virtutea lor, ci şi dintr-o necesitate naturală." Sf. Ioan Gură de Aur.